Pārtikas produktu un dzērienu ražošana Valmieras novadā

Pārtikas un dzērienu ražošana Valmieras novadā nav tikai rūpniecība – tā ir daļa no novada identitātes un dzīvesveida. Sākot ar tradicionālajiem piena un maizes izstrādājumiem un beidzot ar dzērieniem no vietējiem produktiem – vietējie ražotāji apvieno senču tradīcijas ar mūsdienīgu, videi draudzīgu domāšanu. Lielākie šīs nozares uzņēmumi – Valmieras piens, Valmiermuižas alus un Rūjienas saldējums ir ar senu vēsturi, īpašu stāstu un atpazīstami ne tikai vietējā, bet arī plašākā mērogā. 

Valmieras novadā ražotie pārtikas produkti bieži vien sākas tepat – laukos, mežos un siltumnīcās. Bioloģiskais kazas siers, medus no tuvējām dravām vai ogu pulveri dzērieniem – vietējās izejvielas ne tikai bagātina produktu kvalitāti, bet arī samazina CO₂ pēdas nospiedumu.

Liela daļa no novada mazajiem ražotājiem nav iekļauta pārtikas uz dzērienu ražošanas nozares statistikā, jo tie ir saimnieciskās darbības veicēji vai pārstāv zemnieku saimniecības, kas ne tikai audzē, bet arī pārstrādā ražu produktos. Preču zīmes “Radīts Valmieras novadā” saņēmēju vidū ir daudz mazo ražotāju, kas ar labiem panākumiem piedalās “Novada Garšas” konkursos.

Tiek strādāts pie tā, lai vietējās pārtikas ķēdes būtu īsas un uzticamas – produkts bieži nonāk no ražotāja rokām tieši pie pircēja. Tirgus dienas, sadarbība ar kafejnīcām un tiešās piegādes veicina pārskatāmu un daudzveidīgu piedāvājumu. Tas stiprina arī sabiedrības uzticēšanos un vietējo ekonomiku. Īpašu popularitāti ir ieguvis REKO zemnieku tirdziņš – pircēji vietējo pārtiku pasūta tieši no ražotājiem un reizi nedēļā saņem to īpašā tirgus laikā.

Aizvien vairāk uzņēmumu ievieš aprites ekonomikas pieeju: samazina atkritumus, atkārtoti izmanto resursus un izvēlas ilgtspējīgu iepakojumu. Populāri kļūst stikla trauki ar depozīta sistēmu un pārstrādājamas kartona kārbiņas. Aizvien biežāk pārtikas pārpalikumu izmantošana tiek pētīta kā resurss blakusproduktu radīšanai – žāvētām uzkodām, bioenerģijai un citiem inovatīviem risinājumiem. Energoefektivitāte kļūst par normu – uzņēmumi uzstāda saules paneļus un izmanto šķeldu apkurei, samazinot atkarību no fosilajiem resursiem. Daži ievieš arī viedās ražošanas vadības sistēmas, lai vēl precīzāk pielāgotos enerģijas patēriņam.

Daudzi pārtikas un dzērienu nozares uzņēmumi sadarbojas ar skolām, tūrisma objektiem un kultūras pasākumiem, tādējādi stiprinot vietējo saikni un veidojot Valmieras novadu par izcilu vietu dzīvei, darbam un garšu baudīšanai.

Informāciju sagatavoja
Justīne Skrastiņa, Marta Svīķe,
Valmieras Attīstības aģentūra