Izstrādātas stratēģiskās vadlīnijas Vidzemes ilgtspējīgas pārtikas sistēmas attīstībai

VPR vadlīnijas

Vidzemes plānošanas reģions ir izstrādājis stratēģiskās vadlīnijas “Vidzemes reģiona ilgtspējīgas pārtikas sistēma 2025–2035”, kas kalpo kā praktisks atbalsta dokuments ikvienam, kurš iesaistīts pārtikas ražošanā, pārstrādē, tirdzniecībā vai politikas veidošanā. Vadlīnijas tapušas ciešā sadarbībā ar nozares profesionāļiem un reģiona kopienām, balstoties uz reāliem datiem, situācijas izpēti un plašu viedokļu apkopojumu.

Stratēģisko vadlīniju dokuments pieejams ŠEIT.

Stratēģisko vadlīniju mērķis ir veicināt ilgtspējīgas, vietējās pārtikas attīstību Vidzemes reģionā, samazinot šķēršļus tās ražošanai un pieejamībai, vienlaikus stiprinot vietējo ražotāju konkurētspēju, veidojot sadarbības tīklus un uzlabojot iedzīvotāju izpratni par ilgtspējīga uztura nozīmi. Vadlīnijas kalpo kā ceļa karte līdz 2035. gadam, lai reģionā veidotos noturīga, videi un cilvēkiem draudzīga pārtikas sistēma.

Vadlīniju galvenās mērķa grupas ir pārtikas patērētāji, ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji, kā arī valsts un pašvaldību lēmumu pieņēmēji un ilgtspējīgas pārtikas kustības pārstāvji.

Pārtikas ražošana, pārstrāde un patēriņš ir nozīmīga tautsaimniecības daļa reģionā – tā nodrošina darba vietas tūkstošiem cilvēku un būtiski ietekmē vietējo ekonomiku. Tomēr saskarsme ar vides izaicinājumiem, klimata pārmaiņām un mainīgām sabiedrības vērtībām prasa sistemātisku pieeju, kurā ilgtspēja kļūst par galveno attīstības virzītājspēku.

Dokumenta izstrādes procesā īpaša uzmanība tika veltīta iesaistīto pušu viedokļu un ideju uzklausīšanai, padarot dokumentu par vienu no visaptverošākajiem ilgtspējīgas pārtikas attīstības rīkiem reģionā. Tās tika apkopotas un integrētas, ņemot vērā diskusijas un ierosinājumus, kas pausti dažādos Vidzemes plānošanas reģiona pasākumos pārtikas tematikas ietvaros, tostarp arī Bioreģiona darba grupās. Šādi radītais dokuments atspoguļo ne tikai ekspertu skatījumu, bet arī vietējo kopienu un dažādu ieinteresēto pušu pieredzi un vajadzības, padarot to par patiesi kopīgi veidotu risinājumu.

Stratēģijā definēti pieci rīcības virzieni:

  • Zināšanas un izpratne – lai veicinātu patērētāju un ražotāju informētību par ilgtspējīgas pārtikas priekšrocībām;
  • Sadarbība – lai stiprinātu saikni starp pārtikas ķēdes dalībniekiem un atbalstītu vietējās iniciatīvas, piemēram, Bioreģiona un klasteru platformas;
  • Mazāk šķēršļu ilgtspējīgas pārtikas ražošanai – aicinot uz vienkāršotu un stabilu normatīvo vidi, kas sekmētu vietējo produktu iekļaušanu tirgū un publiskajā ēdināšanā;
  • Konkurētspēja – uzsverot mērķtiecīgu atbalstu vietējiem ražotājiem un inovatīvām praksēm;
  • Vidzemes pārtikas atpazīstamība un pieejamība – veicinot digitālus un fiziskus risinājumus, kas savieno ražotājus un patērētājus.

Katrs no stratēģijas virzieniem ietver konkrētus uzdevumus, ieteiktos pasākumus un vēlamo iznākumu aprakstus, kas balstīti Vidzemes pārtikas ekosistēmas izpētē un praktiskajā pieredzē. Vadlīnijās apkopotas rekomendācijas, kas izstrādātas, analizējot esošo situāciju, identificējot šķēršļus un iespējas, kā arī ņemot vērā plašu iesaistīto pušu viedokļu klāstu. Tās piedāvā praktiskas idejas un rīcības soļus gan politikas veidotājiem, gan uzņēmējiem un kopienām, kas vēlas stiprināt ilgtspējīgas pārtikas attīstību reģionā.

Vidzemes reģionā pārtikas ražošana, pārstrāde un tirdzniecība ir viena no spēcīgākajām tautsaimniecības nozarēm, taču tai joprojām ir daudz neatrisinātu izaicinājumu. Daļa lauksaimniecības zemes netiek apsaimniekota, bioloģiskā lauksaimniecība veido tikai nelielu daļu no kopējās ražošanas, bet vietējie ražotāji bieži sastopas ar šķēršļiem, kas neļauj pilnvērtīgi piedalīties publiskajos iepirkumos.

Patērētājiem nereti trūkst informācijas un motivācijas izvēlēties vietējo, ilgtspējīgo pārtiku, savukārt nozari kopumā raksturo sadrumstalotība un sadarbības trūkums starp iesaistītajām pusēm. Tas ir praktisks rīks ikvienam – no lauksaimnieka līdz lēmumu pieņēmējam – lai ar kopīgu redzējumu un sadarbību veidotu pārtikas nākotni Vidzemē.

Ņemot vērā to, ka Vidzemei šobrīd ir nepieciešamas vienotas stratēģiskās vadlīnijas, kas ne tikai apzina reģiona potenciālu, bet arī nosaka konkrētus virzienus, kā pārtikas sistēmu padarīt ilgtspējīgāku, vietējāku un konkurētspējīgāku, Vidzemes plānošanas reģions aicina pašvaldības, ražotājus, sabiedriskās organizācijas un citus interesentus aktīvi iesaistīties vadlīniju īstenošanā, lai kopīgi veidotu ilgtspējīgu pārtikas sistēmu, kas balstās uz vietējiem resursiem, vides aizsardzību un sabiedrības veselību.

Vadlīnijas izstrādātas Interreg Baltijas jūras reģiona sadarbības programmas 2021.-2027. gadam projekta KISMET “Ilgtspējīgas pārtikas sistēmas atbalstoša vide” ietvaros.