Skrējiensoļojums Rīga-Valmiera vērienīgi atzīmēs desmitgadi kopš atjaunošanas

Skrējiensoļojums Rīga-Valmiera

Latvijas vadošie ultramaratonisti 3. jūnijā veiks 107 kilometrus garo distanci no Rīgas uz Valmieru. Šogad garākais skrējiens valstī atzīmē 10 gadu jubileju kopš atjaunošanas. Vēsturiskais skrējiensoļojums risinājās piecas reizes no 1989.gada līdz 1993.gadam, kad iestājās 21 gada pauze. Toreiz “Gladiatoru pastaigas” dalībnieki mēroja daļu no vēsturiskā “Baltijas ceļa”, šodien pasākums nes teju Latvijas vienīgā labdarības skrējiena vārdu. Sacensībās piekto gadu pēc kārtas tiks noskaidroti labākie 100 kilometru šosejas skrējienā. Pirmo reizi Starptautiskā ultradistanču skrējēju asociācija piešķīra sudraba kvalitātes zīmi “IAU Silver Label”, ar ko līdz šim nevarēja lepoties tuvāko kaimiņvalstu sacensību organizatori.

Skrējēji novērtē pasākuma kvalitāti iepriekšējos gados, tāpēc prognozējams dalībnieku skaita rekords, dažas nedēļas pirms starta pārsniedzot pusotru simtu. Uz starta līnijas pie Brīvības pieminekļa 2. jūnija vakarā pirms pusnakts stāsies iespējami labākais gargabalnieku sastāvs, ieskaitot iepriekšējo gadu uzvarētājus, kas kāros labot līdzšinējo trases rekordu. Kungiem tas ir 2020.gadā Pētera Grīviņa iespētās nepilnas astoņas stundas (7:59:02) un Austrijā dzīvojošās Diānas Džavizas (9:21:49). Abi rekordisti tobrīd atradīsies ārpus Latvijas, taču sacensību režīmā skries iepriekšējo divu gadu uzvarētājs Toms Komass un divkārtējā sacensību uzvarētāja Vita Devjatņikova. Taču sagaidāms, ka Latvijā no Zviedrijas ieradīsies 2019.gada čempions Ainārs Kumpiņš, pērnā gada TOP3 skrējējs no Anglijas Uģis Dātavs. Savukārt no Īrijas ierasties plāno 50 kilometru skriešanas speciālists Raivis Zaķis. No Latvijā mītošajiem skrējējiem redzēsim arī pērn un aizpērn TOP 5 dalībniekus, kuri skāruši Sīmaņa baznīcas durvju kliņķi, kad nakts pavadīta uz šosejas.

Finišā skrējējus sagaidīs piecgadīgais valmierietis Eliass Kuprišs, kuram šogad tiks vākti līdzekļi, lai varētu turpināt rehabilitāciju pēc mugurkaula operācijas Vācijā. Iepriekšējos gados Vidzemes bērniem ar kustību traucējumiem saziedoti 33,9 tūkstoši eiro. Mazais Eliass priecāsies par atbalstu, tāpēc sabiedriskā labuma organizācijas “Ultrataka” ziedojumu konts atrodams ultrataka.lv. Turpat arī pārējā informācija un iespēja sekot līdzi tiešsaistes rezultātiem no trases.

Visas dienas garumā Valmieras iedzīvotāji un viesi tiek aicināti apmeklēt sacensību zonu pilsētas centrā, lai uzmundrinātu finišētājus. Tāpat noderīgs atbalsts dalībniekiem 3. jūnijā būs visas Rīgas ielas garumā, kā arī visas dienas garumā, sākot no paša rīta, jo pirmos vīrus ceram sagaidīt vēl pirms plkst. 8.00 no rīta, bet ātrākās dāmas finišam tuvosies nedaudz pēc plkst. 9.00.

Skrējiensoļujumu Rīga-Valmiera 107 km rīko biedrība “Ultrataka” sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību, Latvijas Vieglatlētikas savienību (LVS), fondu “Ziedot.lv”, bērnu rehabilitācijas centru “Poga”, kā arī virkni draudzīgo uzņēmumu, kas atbalsta labdarības pasākumu ar savu produkciju.