Izskanējis Valmieras Mūzikas skolas stīgu orķestru koncerts

27.maija vakarā Valmieras 5.vidusskolas zālē ar jautājumu "Vai vasara jau klāt ….?" izskanēja Valmieras Mūzikas skolas stīgu orķestru koncerts. Koncerta mākslinieciskās vadītājas Maija Ozola un Dace Zariņa. Katru gadu šis mācību gada izskaņas pasākums vieno audzēkņus, pedagogus, vecākus un mūzikas cienītājus. Koncerts ik gadu ir ļoti gaidīts, bet šogad it īpaši, jo pandēmijas apstākļos klātienes koncerti izpalika. Daudziem audzēkņiem šī uzstāšanās bija jau vairākkārtēja savu iemaņu atrādīšana auditorijai, bet bija arī audzēkņi, kuri pirmo reizi uzdrošinājās stāties lielas auditorijas priekšā.

27.maija vakarā Valmieras 5.vidusskolas zālē ar jautājumu “Vai vasara jau klāt ….?” izskanēja Valmieras Mūzikas skolas stīgu orķestru koncerts. Koncerta mākslinieciskās vadītājas Maija Ozola un Dace Zariņa. Katru gadu šis mācību gada izskaņas pasākums vieno audzēkņus, pedagogus, vecākus un mūzikas cienītājus. Koncerts ik gadu ir ļoti gaidīts, bet šogad it īpaši, jo pandēmijas apstākļos klātienes koncerti izpalika. Daudziem audzēkņiem šī uzstāšanās bija jau vairākkārtēja savu iemaņu atrādīšana auditorijai, bet bija arī audzēkņi, kuri pirmo reizi uzdrošinājās stāties lielas auditorijas priekšā.

Pasākumu ar iedvesmojošiem ievadvārdiem atklāja koncertmeistare Aiva Tauriņa-Šariņa un pirmo uz skatuves aicināja vijoļu ansambli kopā ar stīgu nodaļas pedagoģi Irinu Pupiņu, kuras ar Dž. Kačīni skaņdarbu Ave Maria aizkustināja visu klausītāju sirdis. Skaņdarbu vēl īpašāku padarīja nianse, ka ansambļa dalībniece Līva šo skaņdarbu veltīja savam tētim dzimšanas dienā, kas viennozīmīgi būs neaizmirstama un atmiņā paliekoša dāvana.

Koncertu ar pieciem skaņdarbiem turpināja Mazais stīgu orķestris, kura sastāvu veido stīgu nodaļas 3.-5.klases audzēkņi. Starp Mazā stīgu orķestra skaņdarbiem izskanēja arī vairāki individuāli un duetu priekšnesumi. Aizkustinošs un īpašs priekšnesums bija pašu mazāko dalībnieču Egitas Trauliņas un Kates Elīzas Kovaļevskas vijoļu duets ar L. Kačurbina skaņdarbu “Lācis un lelle”. Īpašs tamdēļ, ka mani, absolvējušas audzēknes mammu, šis priekšnesums un mazās vijolnieces atmiņās aizveda atpakaļ pagātnē uz meitas pirmajām klasītēm, uz neziņas un cerību pilno sākumu un ar liela saviļņojuma un gandarījuma sajūtu izveda cauri visu astoņu mācību gadu pieredzētajam un sasniegtajam, par ko neizsakāmi liels paldies pedagogiem un visiem mūzikas skolas darbiniekiem. Savukārt Asnātes Krūmiņas un Lotes Laizānes vijoļu duets ar latviešu tautas dziesmu “Jūriņ’ prasa smalku tīklu” mūs pietuvināja koncerta moto “Vai vasara klāt….?” sapnim par sauli, jūru, un, ja jau vasara, tad arī brīvlaiks – atpūta, jautrība, un vasaras jautrību ar A. Komarovska skaņdarbu “Jautrā deja” uzbūra vijolnieks Bruno Reņģe un vijolniece Aleksandra Bērziņa ar fragments no F. Zeica Koncerta Sol mažorā 1.daļas.

Koncerta otro daļu ar apbrīnojamu vijoles virtuozitāti un A. Vivaldi skaņdarbu Allegro iesāka Emija Supe un daudzvedīgās skaņdarbu noskaņās turpināja Lielais stīgu orķestris, čellu duets un vijolniece Elizabete Pētersone ar slaveno V. Monti skaņdarbu “Čardašs”. Elzas Marijas Mačas un Robija Šmita čellu duets ar M. Bukinika skaņdarbu Humoreska turpināja vest mūs pretī vasaras noskaņai, bet Elizabete ar savu skaņdarbu ne vienam vien klātesošajam raisīja vēlmi ļauties čigānu dejas straujajiem ritmiem.

Koncerta izskaņā visi audzēkņi apvienojās koporķestrī atskaņojot G. E. Larsena skaņdarbu Galops.

Pasākuma sirsnīgo atmosfēru ar klavierspēles pavadījumiem radīja koncertmeistares Aiva Tauriņa-Šariņa, Anna Berklāva un Inese Reinfelde un visus mazos un lielos stīgu nodaļas audzēkņus mācīja, iedvesmoja un motivēja pedagoģes Inguna Birzniece, Maija Ozola, Irina Pupiņa un Dace Zariņa, jo audzēkņu sasniegumu pamatā ir nesavtīgs skolotāju darbs.

Paldies jums visiem par paveikto! Paldies ikvienam, kurš veido mūsu bērnu mūzikālo ikdienu un nākotni!
Paldies direktorei Inesei Sudrabai par novēlējumiem un atgādinājumu arī vasarā neaizmirst par saviem instrumentiem.
Daudz skaistas un mūzikālās iedvesmas mums visiem vasarā!

Informāciju sagatavoja:

Ieva Apsīte