2023. gads – Valmieras novada fonda inovāciju un pilsoniskās līdzdalības gads

Valmieras novada fonda gada atskats

Atskatoties uz paveikto 2023. gadā, Valmieras novada fonds (VNF) var lepoties gan ar jaunu labdarības pasākumu īstenošanu Valmierā, gan rekordlielu ziedojumu Labdarības bumbu rallija laikā, kā arī dalību ne tikai Valmieras, bet arī Vidzemes un visas Latvijas nevaldības un pilsoniskās līdzdalības darbā.

Gada sākumā – janvārī notika mācību kursa pieaugušajiem “Demokrātijas akadēmija” (DA) atklāšanas pasākums Rīgas pilī. Lai stiprinātu Latvijas sabiedrības prasmes un zināšanas par pilsoniskās sabiedrības jautājumiem, līdz pat jūnijam VNF kopā ar Latvijas lauku forumu, Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru un Zemgales NVO centru organizēja mācību kursu pieaugušajiem “Demokrātijas akadēmija”. DA laikā notika četras nacionālās un četras reģionālās mācību dienas, vidzemniekiem tiekoties Alūksnē, Cesvainē, Ogrē un Valmierā. Kursa ietvaros dalībnieki izstrādāja dažādus plānus pilsoniskās līdzdalības pasākumiem savās kopienās, analizēja savu novadu piedāvātās iespējas pilsoniskajai sabiedrībai, meklēja un centās saskatīt demokrātiju Vidzemes muzejos, Liepupes un Tūjas pagasta svētkos un veikt citas praktiskas lietas. Un tikko – gada izskaņā – ir izsludināts konkurss pedagogiem kopā ar skolēniem “Skolotāj, aizved mani uz muzeju”, aicinot ieraudzīt demokrātijas šķautnes Vidzemes muzejos. Konkurss noslēgsies 2024. gada janvārī. Vēl decembra izskaņā tiks izziņoti četri NVO un jauno, aktīvo līderu sadarbības un tīklošanās pasākumi Vidzemē, kas notiks neierastākā un neformālākā veidā, tāpēc aicinām sekot līdzi jaunumiem fonda mājaslapā un sociālajos tīklos!

Darbs saistībā ar pilsoniskās līdzdalības veicināšanu un nevalstisko organizāciju aktivitāšu veicināšanu turpinājās arī Valmierā, kad Kultūras ministrijas atbalsta programmas ietvaros tika rīkots Vidzemes NVO darbības stiprināšanas seminārs.

Lai gan fonds līdz šim bija iesaistīts tikai dažās aktivitātēs, kas sniedz atbalstu kara bēgļiem no Ukrainas, tad šajā pavasarī tika uzsāktas sarunas ar Ukrainas Mazpilsētu asociācijas parstāvniecības vadītāju Oksanu Kirilyuk par sadarbību un atbalsta sniegšanu gan ukraiņiem šeit Latvijā, gan arī Ukrainā.

Pavasarī pirmo reizi rīkojām Labdarības kazino, lai ienestu mūsu darbībā kādu jaunumu, gan dažādotu ziedošanas iespējas mūsu atbalstītajiem. Pasākuma laikā tika saziedoti 1100 EUR projektu konkursa “Sev, tev novadam” projektu atbalstam.

Maijā, kad visā Latvijā tiek rīkota muzeju nakts, koncerta “Helmers Pavasars mūzikā un atmiņās” laikā Valmieras Garšaugu dārzā VNF vadītāja Patricija Siliņa oficiāli pasniedza Elīzas Purmales piemiņas fonda sarūpētās vijoles Valmieras mūzikas skolas audzēknēm.

Maija beigās Budenbrokas muižas pagalmā tika rīkota VNF Ražas diena, kuras laikā ar fonda atbalstu īstenoto projektu pārstāvji dalījās ar paveikto un saņēma pateicības no VNF un ziedotājiem.

Vasara bija karsta un aktīva arī VNF darbā – lai apgūtu jaunas darba prasmes un pieredzi, fonda darbus palīdzēja veikt un aktīvi iesaistījās četri Valmieras vidusskolēni, kuri piedalījās gan Labdarības bumbu rallija pasākumā organizēšanā, gan citos ikdienas darbos.

Jūnija izskaņā VNF sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu, izziņoja jaunu iedzīvotāju iniciatīvu konkursu. Ideja, tradicionāli balstās VNF nemainīgajās vērtībās – palīdzēt cilvēkiem veidot līdzatbildību un iesaisti savās dzīvesvietās un to tuvākajā apkaimē. “Mans ciems, mana pilsēta = mans lepnums” konkurss – novatorisks un atšķirīgs, jo, pirmkārt, akcentē vēl lielāku uzsvaru uz idejām, kas vairo to iesniedzēju un viņu līdzcilvēku lokālpatriotismu jeb prieku un lepnumu dzīvot tieši savā dzīvesvietā. Konkurss noslēdzās ar divu ideju atbalstīšanu Matīšu un Sedas kopienās, attiecīgi ideju nosaukumi – “Mēs mīlam mūsu Matīšus = 4M” un “Gada atskaites balle – svinam Sedā”. Matīšu idejas pamatā ir Matīšu Tautas nama ēkas simtgades svinības izvērst par varenu, atmiņā paliekošu pasākumu vietējiem un radošajiem pašdarbnieku kolektīviem un iedzīvotājiem. Caur interaktīvu iestudējumu, kam piesaistītu arī profesionālu scenāristu, palīdzētot matīšniekiem izstāstīt Tautas nama 100 gadu laikā piedzīvoto. Līdzīgu patriotisku ieceri par pasākumu-svētkiem vietējiem iedzīvotājiem plānoja arī Sedas vietējā biedrība “Cerības pakāpiens”, lai pilnveidotu Sedas kultūras dzīvi. Abās aktivitātēs VNF sniedza komunikāciju speciālista pakalpojumus, lai atbalstītu informatīvi ideju organizatorus iekšējā komunikācijā un, palīdzētu veidot sabiedrības uzmanības piesaistošus kampaņu informatīvos un vizuālos materiālus.

Labdarības bumbu rallijs šogad atnesa 6050 eiro lielus ziedojumus un bija dāsni atbalstīts ar dāvanām no vietējiem uzņēmējiem un ražotājiem mazo bumbiņu rallija uzvarētājiem. Netrūka arī lielo bumbu jeb uzņēmēju sacensība, kas kā vienmēr ir aizraujoša līdz pat finišam, jo Gaujas krāču straume dara brīnumus! Pateicamies šī pasākumā ilggadējiem atbalstītājiem – airētājiem no Vidzemes sporta asociācijas!

Laikā, kad pasaulē un arī netālu no mūsu zemes notiek karš, sniedzām atbalstu Ukrainas pulkveža vizītei. Sadarbībā ar Zemessardzes Speciālā PSYOPS atbalsta vadu jūlija sākumā Valmierā uzturējās Ukrainas Bruņoto Spēku Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Informatīvo komunikāciju tehnoloģiju un Kiberaizsardzības departamenta pulkvedis, lai pasniegtu lekcijas par Krievijas Federācijas propogandu Ukrainā un arī pasaulē. VNF atbalstīja pulkveža vīzīti, piešķirot simboliskus naudas līdzekļus ēdināšanas izdevumu segšanai. Pulkvedis viesojās arī VNF birojā un iepazīstināja klātesošos ar informāciju par notiekošo Ukrainā, viņa kā militārista redzējumu un pieredzi.

Augustā saņēmām pieteikumu VNF Bērnu un jauniešu izcilības programmas ietvaros no Valmieras badmintona kluba, un padome atbalstīja Dārtas Alises Demiteres un Riharda Žuga dalību 2023.gada Pasaules U19 čempionātā badmintonā, kurš norisinājās ASV pilsētā Spokane no 25. septembra līdz 8. oktobrim.  

Septembra sākumā notika tradicionālā VNF Ziedotāju tikšanās, kuras ievadā ziedotāji tika aicināti uz pastaigu un sarunu kopā ar Līgoni Bečeru, kurš STN projektu konkursa ietvaros ilggadēji uzlabo un labiekārto pastaigu taku Gaujmalā. Pēc tikšanās ar Līgoni ziedotāji baudīja pusdienas kafejnīcā “Jauna saule” un fonda vadītāja ar kolēģēm dalījās ar fonda aktualitātēm, padarīto un tuvākajiem plāniem.

Septembrī VNF komanda kopīgi piedalījās sportiskā pasākumā Kauguros kopā ar Kauguru pamatskolas vecākiem un skolas audzēkņiem.

VNF ar savu klātbūtni kuplināja pasākumu “Māksla būt uzņēmējam” un Naukšēnu Brūža svētkus, ar mērķi popularizēt Valmieras novada fonda darbu filantropijas un labdarības  jomā, un aicinot pasākuma dalībniekus aizpildīt aptauju par mērķgrupām, kurām, viņuprāt, šobrīd Valmieras novada ir nepieciešams vislielākais atbalsts.

Septembra beigās VNF komanda ar ziedojumu ciemojās Valmieras dzīvnieku patversmē.

Oktobri sākām ar vizīti pie Valmieras Rotary kluba biedriem, stāstot par VNF programmām, aktivitātēm un vienojoties par iespējamu atbalstu kādai no VNF programmām. Sadarbības saruna notika arī ar Valmieras SOS ciemata vadītāju Anitu Vaivodi par jauniešu iesaisti VNF pasākumos un par Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgo uzņemšanu SOS ciematā. Atsākta sadarbība ar veikalu tīklu “Austris” un ceram, ka VNF ziedojumu kastītes veikalos atgriezīsies jau nākamā gada pašā sākumā.

Vēl oktobrī apciemojām J. Endzelīna Kauguru pamatskolu – šogad notikušajā VNF un Valmieras Gaujas Krasta vidusskolas – attīstības centra konkursā “Jaunieši dod iespēju jauniešiem 2023” tika atbalstītas trīs lieliskas idejas: “Ārtelpa”, “DEMOKRĀTISKĀKĀ SPĒLE – KORNHOLS! Spēlē visi!” un “Nāc, uzspēlēt!”, gūstot to īstenošanai 1900 eiro.

Patriotiskais mēnesis novembris sevi pieteica ar divām aktivitātēm. Pirmā – Spēka vakars 11.novembrī VNF pagalmā Garā ielā 10 pulcēja Valmieras ļaudis, kuri bija gatavi dziedāt patriotiskas latviešu spēka dziesmas, baudīt spēka zupu un izkalt paši savu spēka monētu ar VNF logo un Māras spēka zīmi. Vakara gaitā apmeklētāji ziedoja Valmieras novada talantīgo un izcilo jauniešu programmai.

Novembrī notika NVO tirgus Madonā. Lai veicinātu NVO satikšanos un tīklošanos Vidzemes pusē, 22.novembrī Madonas biznesa attīstības centrā VNF kopā ar Madonas novada pašvaldību rīkoja NVO tirgu. Un kā jau īstā tirgū, arī šajā pasākumā notika apmaiņa, šoreiz mainoties nevis ar precēm, bet ar pieredzes stāstiem vairāk nekā 40 Vidzemes organizācijām.

Gada pēdējais mēnesis arī aizsākās aktīvi un sportisku vēsmu pavadīts. Sacensties pret Rihards Žugs un Dārta Alise Demitere U-19 Pasaules čempionāta badmintonā LV izlases spēlētājiem, nav nekāds joks! Jaunieši un treneris Andis Bērziņš VNF izlases komandu uzņēma Valmieras Pārgaujas sākumskolas sporta zālē ar dažādām veiklību veicinošām aktivitātēm un azartisku badmintona turnīru. Neiztrūka balvas, smiekli un pica.

Gandarījumu par gada laikā paveikto sniedza 18.decembra pēcpusdiena, kad līgumus par gūto atbalstu pēc “Sev, tev, novadam” projektu konkursa parakstīja septiņi projektu autori – Kristīgais Žēlsirdības centrs (projekts – Stārķis virtuvē), Līgonis Bečers (projekts – Pārgaujas pastaigu taka Gaujmalā), Irina Birjukova (projekts – Valmieras vecmeistari – vieglatlēti), Kocēnu skolas atbalsta fonds – projekts atpūtas vieta Kocēnu pamatskolā), biedrība “Burtnieku kultūrvide” (projekts-Izzini pagātni-domā par nākotni), Valmieras rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība (projekts – Kā pasargāt mājokli-brīvprātīgie ugunsdzēsēji), Inese Stepane (projekts – Zilākalna pagasts vakar-šodien-rīt).

Gada noslēdzošais pasākums – VNF labdarības erudīcijas spēle “Zini! Mini! Uzzini!” sadarbībā ar VIJA Creative tiks rīkots pirmo reizi VNF vēsturē. Tas norisināsies 28.decembrī plkst. 18.30 Valmieras 5.vidusskolā. Spēles laikā gūtie ziedojumi tiks novirzīti Valmieras novada talantīgo un izcilo jauniešu atbalstam. Aicinām atbalstīt jaunos talantus un izcilniekus, piesakot savu komandu: www.ziniminiuzzini.lv.


Kultūras ministrijas programmas ietvaros VNF sniedza materiāltehnisko atbalstu piecām dažādām biedrībām Valmieras novadā un Vidzemē, lai stiprinātu šo biedrība darbu ar mazākumtautību iedzīvotājiem. Tika organizēti trīs mazākumtautību savpatnības veicināšanas un saliedēšanās ar vietējo kopienu pasākumi Sedā un Brenguļos. Šī paša projekta ietvaros tika veikta Sedas iedzīvotāju aptauja un liecību pierakstīšana par vietējās kopienas pamatiedzīvotājiem un tika izdots informatīvs materiāls, kas iekļauj vēstures datus par šo vietu.


Visa gada garumā Valmieras novada fonds joprojām ir viena no sešām Latvijas pilsoniskās sabiedrības organizācijām (PSO), kas turpina administrēt Aktīvo iedzīvotāja fonda (AIF) atbalstītos projektus Vidzemes un Rīgas reģionā Kapacitātes, Divpusējās un Rīcības programmās. Pateicoties Norvēģijas, Lihtenšteinas un Islandes atbalstam, Latvijā atbalstīti 187 projekti, no kuriem VNF uzraudzībā ir 24, sākot ar atbalstu PSO darbinieku prasmju un zināšanu pilnveidošanu, organizāciju zīmolu, stratēģiju rakstīšanu un beidzot ar papildu atbalstu ziedojumu centru darbībai un palīdzībai ukraiņu tautai Latvijā. Projektu īstenošana notiek jau kopš 2021. gada un šī gada izskaņā noslēdzas lielākā daļa no tiem. Lai veicinātu NVO savstarpējo sadarbību, 2023. gadā rīkoti vairāki kopā sanākšanas pasākumi: VNF līdzorganizēja Latvijas mēroga pasākumu “29 idejas spēcīgākām organizācijām”, kur ar saviem vērtīgajiem pieredzes stāstiem dalījās arī fonda pārraudzītās organizācijas. AIF pieredzes stāsti no Vidzemes PSO izskanēja arī Vidzemes NVO tirgū.


Nekas no visa augstāk minētā nevarētu tikt īstenots, ja šajā gadā kā jau daudzus gadus līdz šim mūs neatbalstītu Borisa un Ināras Teterevu fonds, Sabiedrības integrācijas fonds, Valmieras novada pašvaldība, Kultūras ministrija, Islande, Lihtenšteina un Norvēģija ziedotāji, neskaitāmi uzņēmēji, sadarbības partneri un ģimenes! Pateicamies visiem iesaistītajiem!


Novēlam raženu 2024.gadu!

Informāciju sagatavoja:

Patricija Siliņa,

Valmieras novada fonds