2022. gads Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļā

2022. gads Dzimtsarakstu nodaļā

Valmieras novadā 2022. gadā reģistrēti 470 jaundzimušie, viņu vidū ir arī četri dvīņu pāri, kas ir par diviem dvīņu pāriem vairāk nekā 2021. gadā. Salīdzinot ar 2021. gadu, pērn piedzimuši par 16 bērniem mazāk (2021. gadā 486 jaundzimušie). Aizvadītajā gadā reģistrēto jaundzimušo meiteņu un zēnu skaits bijis līdzsvarā – piedzimušas 235 meitenes un 235 zēni.

Katrs Valmieras novadā deklarētais jaundzimušais dāvanā saņem mīkstās mantiņas suvenīru “Val­mieriņš”, kas tapis pēc skolnieka Valtera Jāņa Domina zīmējuma idejas, kā arī grāmatu “Mūsu bērns”.

Vecāki saviem bērniem 2022. gadā izvēlējušies kā latviskus, tā arī neparastus vārdus. Starp latviskajiem meiteņu vārdiem iecienīti: Ance, Maija, Grieta, Elza, Līva, Māra, Marija, Melānija, Rūta, Paula, Hilda, Adele, savukārt zēniem: Jurģis, Rūdis, Augusts, Vilis, Austris, Otto, Pēteris, Druvis, Ansis, Mārcis, Pauls. Neparastākie meiteņu vārdi: Arīna, Ariela, Freija, Elisa, Monserata, Debora, Tallija, Railija, Milana, Ciāna, Daila, Džemma, Marlēna, bet zēniem: Arno, Edījs, Nehemijs, Marsels, Timo, Kristans, Darens, Noā, Tailers, Niko.

“Tas ir īpašs mirklis, bērniņa ienākšana ģimenē. Mīļās Valmieras novada ģimenes – paldies jums par katru jaundzimušo bērniņu, jo īpaši laikā, kas vienlaikus nesis tik dažādus izaicinājumus. Jūs esat mūsu spēks, mūsu prieks, mūsu izaugsme. Novēlam mīlestību, siltumu un saskaņu katrā ģimenē! Un, dodot vārdiņu bērnam, lai mērķis ir bērna labsajūta un radītais prieks, bērnam vārdu nēsājot! Lai dotais vārds patiesi bērniņu sargā un laimīgu dara!”

novēl Ieva Miķīte-Plusniņa, Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja.
2022. gads Dzimtsarakstu nodaļā - dzimšanas reģistrācija

2022. gadā mūžībā aizvadīti 1139 mirušie, kas ir par 17 gadījumiem mazāk nekā 2021. gadā (2021. gadā – 1156 miršanas gadījumi, 2020. gadā – 949 miršanas gadījumi). Salīdzinot miršanas reģistrāciju gada griezumā, vislielākais mirušo skaits bija decembrī.
2022. gads Dzimtsarakstu nodaļā - miršanas reģistrācija

Pērn Valmieras novadā reģistrētas 325 laulības, kas ir par 23 laulībām vairāk nekā gadu iepriekš – 2021. gadā 302 laulības. Valmierā laulājušies 272 pāri, no tiem 23 baznīcā, bet 11 – cietumā. Visvairāk laulības Valmieras novadā kopumā reģistrētas jūnijā, jūlijā un augustā, taču vismazāk – janvārī, februārī, martā un oktobrī. Mīlestība vieno – 2 ceremonijās laulību vienlaikus noslēdza 2 pāri.

“Vairākos gadījumos laulības reģistrācija tiek turēta gana lielā slepenībā un tikai pēc laulības reģistrācijas pāris saposies dodas paziņot par laulības noslēgšanu saviem tuvākajiem, arī saviem bērniem, vecākiem. Savukārt gadījumos, kad laulības reģistrācija notiek ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, laulības reģistrācijai atbilstošus apstākļus nodrošina pāris. Varam tikai patiesi priecāties līdz ar jauno pāri, cik skaisti visas ceremoniju vietas bijušas dekorētas un veidotas, lai šis īpašais mirklis radītu to brīnumaino sajūtu un prieku!”

stāsta Ieva Miķīte-Plusniņa, Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja
2022. gads Dzimtsarakstu nodaļā - laulības reģistrācija